13 juni, 2024

Hoe software op maat geld kan besparen voor jouw onderneming

Inhoud

Ondernemingen zijn altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen. Wist je dat een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken software op maat laten maken is? Terwijl er zo veel standaard softwareoplossingen beschikbaar zijn, biedt maatwerk software unieke voordelen die uiteindelijk kunnen resulteren in echte flinke kostenbesparingen. Lees snel verder als jij ook wilt weten hoe je kosten kan besparen met software op maat!

Wat is software op maat?

Software op maat wordt speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van jou. Heb je een bedrijf en ben je het zat om meerdere programma’s tegelijkertijd te moeten gebruiken?   Het goede nieuws is dat alles op maat gemaakt kan worden. Zo heb je dus niet elke keer gedoe met meerdere programma’s. Het kan ook worden ontworpen dat het soepel loopt met de systemen die je nu al gebruikt, en kan altijd worden aangepast. Software op maat kan op de lange termijn veel kosten besparen omdat het niet nodig is extra licenties aan te schaffen of te upgraden naar nieuwe versies.

 

Wat moet je je dan voorstellen? Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om online een afspraak in te plannen die dan gelijk in een planning komt in het rooster van jouw bedrijf! Of precies aangeeft wanneer er weer iets besteld moet worden van een product. Je kan ook gemakkelijk alles in een overzicht krijgen om zo nog meer tijd te besparen.

Ruim aanbod aan software 

Er is een gigantisch aanbod aan software online beschikbaar, van kant-en-klare pakketten tot gespecialiseerde maatwerkoplossingen. Bedrijven kunnen kiezen uit een breed assortiment van tools voor verschillende bedrijfsfuncties zoals boekhouding, projectbeheer, klantenservice en meer. Deze standaardpakketten zijn vaak wel betaalbaar en snel te implementeren, wat ze aantrekkelijk maakt voor veel organisaties. Toch kan het zo zijn dat jij maar een paar delen van het pakket nodig hebt, maar wel voor het hele pakket moet betalen. Helaas zijn deze softwareoplossingen dus niet altijd de beste keuze voor bedrijven met specifieke behoeften.

 

Hoe kies je dan voor het juiste bedrijf om mee samen te werken? Het is belangrijk om goed in gesprek te gaan met een aanbieder om erachter te komen of jouw aanvraag wel mogelijk is. Ook is het belangrijk om te kijken of jullie elkaar wel goed begrijpen. Een erkend bedrijf zal geen probleem hebben om alles aan jou uit te leggen en jou verder te helpen om de juiste keuze te maken. 

Uitdagingen van maatwerk software

Hoewel maatwerk software veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s en uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste risico’s is het potentiële gebrek aan ondersteuning en onderhoud na de implementatie. Als het ontwikkelingsteam niet langer beschikbaar is of als er geen duidelijk onderhoudsplan is vastgesteld, kan dit leiden tot problemen en verlies van de investeringen. Daarom is het echt belangrijk dat je goede afspraken maakt en in geval van nood ook iemand klaar hebt staan om problemen op te lossen. 

Voordelen van maatwerk software

Maatwerk software biedt echt veel voordelen die je standaard software echt niet hebt. Ten eerste wordt maatwerk software specifiek ontworpen om te voldoen aan jouw unieke eisen, zo weet je dus dat je precies krijgt wat je nodig hebt voor jouw bedrijf. Dit betekent dat alle functies precies aansluiten bij de bedrijfsprocessen, waardoor er geen onnodige functies zijn die geld en tijd verspillen.

 

Een ander belangrijk voordeel is de schaalbaarheid. Naarmate een bedrijf groeit, kan de maatwerk software gemakkelijk worden aangepast om nieuwe functies en gebruikers een goede ervaring te geven. Zo zal je nooit complexe en dure migratie naar nieuwe systemen moeten ervaren, het is jouw platform! Daarnaast kan maatwerk software makkelijk samen met bestaande systemen. Zo weet je dat je altijd voorbereid bent op grote veranderingen en zal je nooit in paniek de verkeerde keuze maken. Echt heel handig dus!

Nadelen van maatwerk software

Terwijl de voordelen duidelijk zijn, zijn er helaas ook enkele nadelen verbonden aan maatwerk software. Een van de grootste nadelen is de initiële kosten. De ontwikkeling van maatwerk software vereist een aanzienlijke investering in tijd en geld. Geen zorgen. Als het goed is zal je dit uiteindelijk wel terug verdienen! Een goede investering dus.

 

Het vinden van een geschikt ontwikkelteam en het uitleggen van wat jouw software nodig heeft kan een lastige taak zijn. Soms heb jij een visie die niet goed overgenomen kan worden, zeker als je niet veel van softwareontwikkeling weet. Onderhoud en de voortdurende ondersteuning van de maatwerk software zullen ook extra kosten met zich meebrengen, maar zoals al eerder vermeld, zou dit alsnog besparend moeten zijn in tegenstelling tot halve pakketten gebruiken. 

Echte onafhankelijkheid met software op maat

Heb je je software op maat laten maken? Het zal vast wel zo zijn dat je nog onderhoud en updates nodig hebt, maar zodra de basis er al ligt, hoeft dit niet moeilijk te zijn! Je bent nu al af van al die halve pakketten van eerst, maar hoe word je echt onafhankelijk van externe bedrijven? Leidt je eigen persoon op om het netwerk te beheren! Neem een specialist aan die de in- en outs van het systeem kan leren kennen en zorg voor je eigen onderhoud! Voor grote bedrijven is dit echt de beste manier om je bedrijf te runnen.

Toekomstbestendigheid software op maat

Een ander punt om te overwegen bij maatwerk software is de toekomstbestendigheid ervan in een tijdperk waar alle technologie constant verbeterd wordt. Technologische veranderingen en updates kunnen de levensduur van maatwerk software beïnvloeden, waardoor er vaak aanpassingen en upgrades nodig zijn om relevant te blijven. Het is belangrijk om een langetermijnstrategie te hebben voor het onderhoud en de evolutie van maatwerk software om te zorgen voor duurzame prestaties en waarde.

 

Of software op maat wel of niet een goede optie is voor jouw bedrijf is echt iets wat je zelf moet onderzoeken. Er zijn veel overwegingen om te nemen, maar als je denkt het budget te hebben voor het initiële opzetten raden wij het echt aan. Op de lange termijn zal dit je alleen maar geld besparen. Waar wacht je dus nog op!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn